Πίνεις; Το τιμόνι να το δίνεις!

ΠΙΝΕΙΣ;…ΤΟ ΤΙΜΌΝΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΝΕΙΣ!

Η οδήγηση στις μέρες μας, με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες για μετακίνηση,τείνει να γίνει ειδικά για τους επαγγελματίες οδηγούς, μία παραπάνω σπαζοκεφαλιά, με δεδομένο ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Γυρνώντας κανείς τον χρόνο πίσω και “ξεφυλλίζοντας” το ιστορικό των ατυχημάτων, θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων,είναι υποδεέστερος, αναλογικά με το σήμερα,παρά τις πολύ στοχευμένες εκπαιδεύσεις των νέων οδηγών, την καλύτερη ενημέρωση σε θέματα ασφάλειας, αλλά και τα ασφαλέστερα “έξυπνα” αυτοκίνητα.

Το παγκόσμιο πλαίσιο οδικής ασφάλειας, θα έλεγε κανείς, ότι παρόλο που χρήζει βελτίωσης σε συγκεκριμένους τομείς,είναι ένα σημαντικό εργαλείο κυκλοφοριακής συνύπαρξης διαφορετικών λαών και οδηγικής κουλτούρας.

Η κατανάλωση ωστόσο αλκοόλ από χρήστες οχημάτων, των εν δυνάμει δηλαδή υπαιτίων πρόκλησης δυστυχήματος, αντιμετωπίζεται διαφορετικά ανά χώρα, ακόμα και ανά περιοχή και αυτό είναι κάτι που χρήζει συζήτησης.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση του προβλήματος, δεδομένο ότι από αρχαιοτάτων χρόνων,από τα Θεοίνια(εορτές για τον Θεό του οίνου) μέχρι και σήμερα στα πανηγύρια,αλλά και σε κάθε εκδήλωση χαράς,ακόμα και σε μια οικογενειακή επίσκεψη, συναντάμε σχεδόν πάντα την προσφορά και εν γένει την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Στατιστικά ,μας ενημερώνουν οι ειδικοί ότι τα αίτια και τα αιτιατά κατά ένα πολύ αποθαρρυντικό ποσοστό,στις περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων,μας “δείχνουν” αλκοόλ.

Χαροκαμμένες μάνες (για να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας όσο κυνικό κι αν ακούγεται), ξεκληρισμένες οικογένειες, αιματοβαμμένοι γάμοι και κάθε λογής τραγωδία πάνω στην άσφαλτο με φόντο την κατανάλωση αλκοόλ,συνθέτουν το παζλ- απόρροια μιας αφελούς σκέψης….”Θα πιω για να κάνω κέφι”.

Λύσεις υπάρχουν και κυρίως ξεκινούν όχι απαραίτητα από την τιμωρία, κάτι το οποίο ως μοντέλο με τις ποινές από τις βεβαιωμένες παραβάσεις βοηθάει,αλλά από την ίδια την οικογένεια, αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο “πανεπιστήμιο” του κόσμου κι εδώ οι γονείς,θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αποκάλυψη του κινδύνου που διατρέχουν τα παιδιά τους.

Ο Γιάννης,ο Νίκος,η Αιμιλία, η Αλεξάνδρα, εχθές το βράδυ ήταν μαζί μας, ναι…και μιλούσαμε για τα όνειρα μας, για τους στόχους μας, για τους ανθρώπους που μας αγαπάνε και μας νοιάζονται…και μας περίμεναν κάποιοι από τους αγαπημενους μας άγρυπνοι,μέχρι να ακούσουν το κλειδί στην πόρτα, να πάρουν μια βαθειά ανάσα και να αποκοιμηθούν ανακουφισμένοι για την επιστροφή μας.

Κάποιοι από αυτούς τους γονείς ωστόσο, δεν άκουσαν ποτέ το κλειδί που μπαίνει προσεχτικά στην κλειδαριά, για να μην “ξυπνήσουν” από τον γυρισμό του παιδιού τους και που μπορεί να μην είχε πιεί ούτε μια γουλιά αλκοόλ…αλλά έτυχε να είναι συνεπιβάτης με μεθυσμένο οδηγό.

Το τηλεφώνημα πρωινές ώρες, έμελλε να είναι το “ξυπνητήρι” στον χειρότερο τους εφιάλτη.

“Της μοίρας το γραμμένο” θα υποστηρίξουν κάποιοι, θέλοντας να αποδώσουν ευθύνες στο πεπρωμένο, εξωραΐζοντας ίσως και τις δικές τους τύψεις που δεν έκαναν κάτι…να πάρουν για παράδειγμα αγγαλιά τον φίλο τους να φύγουν μαζί με ένα ταξί, ή να τον πείσουν και να πάρουν εκείνοι το τιμόνι εφόσον δεν έχουν πιεί,στην ανάγκη να του “χάσουν” τον διακόπτη!

Όλα θα ήταν αλλιώς την επόμενη μέρα…

Ο John Milton είχε πει στα μέσα του 17ου αιώνα: “Η μέθη δεν δημιουργεί ελαττώματα,τα αποκαλύπτει”! με τον Ρωμαίο φιλόσοφο Lucius Anneus Seneca(Λάτρης της Ελληνικής μυθολογίας) να τονίζει επίσης ότι: “Η μέθη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ηθελημένη τρέλα”.

Κρατήστε τα αυτά και την επόμενη ημέρα…όλα θα είναι αλλιώς.

Φραγκίσκος Δασκαλάκης

Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής “Ανθρώπινη Ασπίδα”

Υ.Γ Ευχαριστούμε την SOS Β.Ο.Α.Κ. sosboak@gmail.com για την φιλοξενία του άρθρου μας στο πλαίσιο της παγκόσμιας εβδομάδας για την οδική ασφάλεια.