Αδέσποτα

Είμαστε με το μέρος των φιλοζωικών οργανώσεων σε ένα πρόβλημα που κατά κοινή ομολογία, αφήνει κάπως αδιάφορη την πολιτεία διαχρονικά, μη δίνοντας ουσιαστικές λύσεις στο θέμα αυτό, ενώ από την άλλη πλευρά δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι η ευθύνη των πολιτών αποτελεί την κύρια αιτία του φαινομένου.

Ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί έντονα ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές (αρκετές περιπτώσεις τραυματισμών ακόμα και θανάτων από χάσιμο ελέγχου του οχήματος) αλλά και κτηνοτρόφους που αντικρίζουν κατά καιρούς τα ζωντανά τους νεκρά.

Δεν είναι επίσης και λίγες οι περιπτώσεις επιθέσεων σε πεζούς από αγέλες, με σοβαρούς τραυματισμούς των θυμάτων. 

Οι λύσεις που προκρίνονται από την πολιτεία, όπως το τσιπάκι, η στείρωση, το κυνοκομείο, η υιοθεσία κ.α. δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποδώσουν εάν εμείς οι ίδιοι δεν συνειδητοποιήσουμε ότι:

Εμείς δημιουργούμε τις αγέλες… εμείς κινδυνεύουμε!

Δεν αγοράζουμε κατοικίδιο εάν δεν ενημερωθούμε πλήρως για τις ανάγκες  του, τις οποίες θα τις βρούμε σύντομα μπροστά μας και πιθανόν να μην συμφωνήσουμε για πολλούς και διάφορους λόγους να τις καλύψουμε, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στην απόφαση να το αφήσουμε στον δρόμο και σύντομα να αποτελέσει μέλος μιας αγέλης.

Έχουμε ευθύνες ηθικές και ποινικές, φιλοξενώντας ένα ζώο στο σπίτι μας.

Τα ζώα δεν είναι δώρο επιβράβευσης στις μαθητικές επιτυχίες του παιδιού μας. Τα ζώα δεν θα μας ζητήσουν ποτέ να τα φιλοξενήσουμε αγοράζοντας τα ή υιοθετώντας τα, είναι καθαρά δική μας επιλογή, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ηθική μας ευθύνη απέναντι στον «φίλο» μας.